FairBooks: Halloween-i kiadás - Könyvajánlók


 

~ K Ö N Y V A J Á N L Ó ~

B O R Z O N G A T Ó  T Ö R T É N E T E K

Hátborzongató történeteket és meghökkentő csavarokat ígér a  FairBooks kiadó idén megjelenő novella-kisregény e-könyv csomagja, mely négy különálló történetet tartalmaz, amiket egyenként, vagy akár együtt is beszerezhettek.

És hogy mit várhattok tőle? Az ajánlókból kiderül!



Lucas G. Warden: Shiren Múzeum & Aukciósház


Hátlapszöveg: Lépj rá! (Katt!)

Hihetetlenül erős misztikus-atmoszférával rendelkező novella, amit az író már az első mondattal megalapoz. A történet bár látszatra ráérősen indul, de annyira olvasmányos a stílusa, hogy észre sem vesszük, és már bele is feledkeztünk a cselekménybe.
Az érzékletes leírások mellett a karakteres szereplők azok, akik a történetben a legérdekesebbek. Az, hogy úgy érezzük, mind, egytől-egyig titkokat őriznek még misztikusabbá teszi a történetet. (Tudom, nem kellene, de számomra a Kurátor karaktere vitte a prímet.)
A mondanivaló bár egyértelmű, mégsem szájbarágós, ahogyan már a borító szövege is mutatja: "...végső soron, mind bűnösök vagyunk." A csattanós vége az utolsó előtti ponttól bár sejthető, mégis működik,  és talán még a tapasztaltabb olvasókat is elismerő "hümmögésre" késztetheti. Nem beszélve arról, hogy az írótól csak nekünk, olvasóknak szóló utolsó rész tovább építi a novella misztikus jellegét.

⛯ Egy múzeum, ahol élnek az alapanyagok... ⛓

✅Azoknak, akik szeretik a misztikus történeteket, valamint nem riadnak vissza, ha szembe kell nézniük a saját sötétségükkel; Továbbá a már veterán olvasóknak, akik szeretik, ha a sablonos történet mégsem sablonos.
❎Nem ajánlom azoknak, akik nem képesek az önreflexióra.

 

Csongor Andrea: Belső füzet

 
Hátlapszöveg: Kukkants bele! (Katt!)

A kisregény hangulatában és felépítésében különbözik a többitől. Elvégre az írónő nem egy szokványos elbeszélői formát választott, hanem egy minden bizonnyal dramaturgiai szempontból is jól működő fogást: valóban úgy érezzük, hogy egy belső(s) füzetet olvasunk.

Személy szerint már-már kukkolónak éreztem magam, akinek a keze ügyébe került egy olyan titkos információkat tartalmazó füzetecske, amit nem lenne szabad elolvasnom és ez meglepően izgalmassá tette az egészet. Az író sok szereplőt használ, kik ennek ellenére is jól elkülönülnek egymástól, és nem csak a többféle betűtípusra célzok (ami először furcsa volt, aztán megszokja az ember), hanem a személyiségek is, amik jól kiütköztek egymással.
Az írás maga nem szájbarágós, bár egy ponttól már sejthető a vége, így sokkal inkább elgondolkodtató a történet, mintsem csattanós. Ennek ellenére nem lehet tudni, hogy hol találkozunk menet közben egy újabb árulkodó, akár fontos információval, ezért a figyelmet jól fenntartja.

⛨ Egy segítő szervezet, aminek a dolgozói közé befurakodik egy nárcisztikus predátor... ⛑

✅ Akik egy kis formabontó olvasási élményre vágynak, valamint annak, aki már dolgozott élete során és tudja, hogy milyen egy átlagos munkahelyi légkör; Továbbá ajánlom mindenkinek, ugyanis a történet mondanivalója örök érvényű.
❎ Nem ajánlom 14 év alatt, mert a fiatalabbak nem biztos, hogy érteni fogják és ezért nem is köti le őket.


Amethyst Sama: Rontásfarkas

 
Hátlapszöveg: Döfd le! (Katt!)

A novella a többi írással eltérően sokkal szókimondóbb és brutálisabb: az írónak (szerencsére) láthatóan nem volt szándékában virágnyelven írni és óvni az olvasó lelkivilágát. Erős képeket használ és néhol a pszichothrillerekre hajazó eszközök csak fokozzák a hatást.
Olvasás közben szembe jöttek velem azok a karakterek, akiket jómagam, a saját életemből is ismerek és akikkel biztos, hogy mindnyájan találkoztunk már. Kifejezetten szórakoztató látni, ahogyan a fiatalok egymást közt civakodnak, mi először nem tűnt fontosnak a történet szempontjából, de ahogyan a vége felé kezdett összeállni a kép, visszaolvasva minden más árnyalatot kapott.
Akik már sok történetet olvastak, azok számára az írás egyharmadától lehet sejteni, hogy mire fut ki az egész. Tudjuk, hogy kivel lesz a gond, de ezt az író is tudja, akarja, hogy érezzük, ám az okok csak a végén derülnek ki. Így a csattanó működik és ahogyan azt bizonyára az író szerette volna: a fanyar, enyhén keserű íz amit a történet esszenciája alkot, ott marad a szánkban az olvasás után is

⛞ Egy éjszakai bátorságpróba, ami feléleszt egy ősi gonoszt...⛛

✅Akik bírják a brutalitást és az érzékletesen leírt horror elemeket, és nem riadnak vissza a vértől, továbbá azoknak, akik képzeletben szeretnék levezetni a mindennapos stresszt.
❎18 év alatt nem ajánlom, mert ugye ők nem olvashatnának ilyesmit, blabla...  Továbbá az érzékenyebb lelkűek, akik felüdülni kívánnak egy írástól, azok inkább ne ezt a novellát válasszák. (Max miután helyretették az érzéseiket.)


Marendeák Péter: Wellness


Hátlapszöveg: Szállj be! (Katt!)


Az írások közül ez a novella az, amely a legjobban árnyalja az emberek közötti kapcsolatok sötét mivoltát és felteszi a jogos kérdést: létezik-e az önzetlen szeretet/szerelem?

Az elbeszélő hangja lendületes, a történet pergős. Reflektál a mai korszellemre: bizonyára sok már-már kiégett, 0-24-ben túltolt, kikapcsolni képtelen olvasó magára fog ismerni. A leíró részek érzékletesek, az író jól használja a több érzékszervre ható eszközöket is. Aztán jön a csavar és onnantól a történet beszippant. Ez az együttes lehetővé teszi, hogy a hozzám hasonlóan nehezen fókuszáló olvasók is végig a történetnél maradjanak.
Ahogyan minden jó történetnél, úgy itt is a csattanó a legizgalmasabb, amit természetesen nem lövünk le. Útravalóul csak annyit, hogy: biztosan lesznek, akik számára egyértelmű, hogy mit tettek volna a történet végén a főszereplő helyében, de a többség számára fel van adva a lecke.

⛖ Egy hotel, ahol végzetes következményekkel jár, ha a rossz liftet választod... ⛗

✅Irodistáknak, kiégett utazóknak, wellnessezőknek és azoknak, akik szerették az American Horror Story-t és egy rövid borzongásra vágynak.
❎Akik nem ismerik a kiégés állapotát, akik nem szeretnek morális kérdésekről vitatkozni a párjukkal, és akik nem szerették az American Horror Story-t.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Üdvözöllek a W(e)-books oldalán!

C A R A V A L ~ "...ne feledd: ez csak egy játék..."